Úplný sprievodca jazdou na motocyklových okruhoch v Európe

Deň strávený na motocyklovom okruhu je plný vzrušujúcich udalostí, či už ste pretekár, alebo divák. Ak ste fanúšikom pretekov alebo sa chcete sami zapojiť, nie je nič lepšie ako vyraziť na okruh vo svojom okolí a vyskúšať si pretekanie na vlastnej koži.

V tomto sprievodcovi vám predstavíme najlepšie motocyklové okruhy v Európe a dáme vám niekoľko dôležitých rád pre jazdu na okruhoch. Od Monzy po Le Mans – prežite tie najlepšie zážitky v sedadle motocykla.

Superšport

2024 Fireblade s jazdcom na trati

Oboznámenie sa s jazdou na okruhoch

Deň na motocyklovej trati je podujatie pre motocyklových nadšencov a jazdcov. Zvyčajne sa koná na profesionálnej pretekárskej dráhe, kde sa návštevníci môžu zúčastniť jednoduchších jazdeckých disciplín alebo zdokonaľovať svoje jazdecké schopnosti. Trate ponúkajú aj lekcie pre jazdcov, ktorých cieľom je pomôcť vám zlepšiť svoju jazdu na trati a ukrajovať sekundy z časov na kolo. Dni motorkárskych zážitkov sú vo všeobecnosti príležitosťou pre rovnako zmýšľajúcich nadšencov, aby sa stretli a precvičili svoje jazdecké svaly.

2024 Fireblade s jazdcom na trati

Aké sú výhody dňa na motocyklovej dráhe?

Či už sa chystáte súťažiť v rámci svojho prvého dňa na motocyklovom okruhu, ste skúsený profesionál, alebo chcete len byť pri tom, majú tieto populárne podujatia množstvo výhod.

• Stretnutie s ďalšími jazdcami– nielenže sa môžete stretnúť s ďalšími nadšencami a podeliť sa s nimi o svoje príbehy, ale dni na motocyklových okruhoch sú aj skvelým miestom, kde sa môžete od ostatných učiť. Porozprávajte sa so skúsenými profesionálmi, alebo odovzdajte svoje vlastné znalosti novým jazdcom.
• Vyskúšajte si novú výbavu – kúpili ste si nový motocykel alebo ste len zatiaľ nenašli bezpečné miesto, kde by ste si mohli vyskúšať, čo dokáže? Profesionálny okruh je na to ideálny. Je to sledované a kontrolované prostredie, preto budete v bezpečí v skúsených rukách.

2024 Fireblade s jazdcom na trati

Ako nájsť informácie o možnosti jazdy na okruhu?

Napriek tomu, že sa možno už nemôžete dočkať, kedy konečne vyrazíte, je však niekoľko vecí, na ktoré by ste mali pri hľadaní dňa na okruhu vo svojom okolí myslieť.

• Poloha – vhodnosť trate bude závisieť od toho, ako ďaleko chcete cestovať. Možno je dobrý nápad držať sa v prípade vášho prvého podujatia miestnej trate – môžete si ale aj urobiť výlet a navštíviť vzdialenejšiu krajinu.
• Termíny – na profesionálnych pretekárskych okruhoch sa koná množstvo podujatí, preto si budete musieť dôkladne overiť presné termíny dní na okruhu, ktorých sa chcete zúčastniť.
• Trať – každý okruh je iný a vyznačuje sa rôznymi vlastnosťami. Možno by ste sa mali zamyslieť nad tým, po akej veľkej náročnosti túžite, a vybrať si trať, ktorá bude ideálna pre vašu úroveň zručnosti.

2024 Fireblade s jazdcom na trati

Aká nákladná je jazda na okruhu?

Dni na motocyklovej trati sa môžu líšiť cenou. Existuje množstvo rôznych faktorov, ktoré k tomu môžu prispieť, trať, miesto, ročné obdobie, časť dňa. Ak chcete ušetriť peniaze, večerné jazdy v pracovné dni môžu byť cenovo dostupnejšie. Ako si iste dokážete predstaviť, víkendové letné podujatia sú vzhľadom na ročné obdobie a veľký záujem drahšie. Keď si vyberiete trať, navštívte jej webové stránky a pozrite sa, aké podujatia sa na nej konajú. Zostavili sme výber tratí podľa polohy, náročnosti a cenovej dostupnosti.

Ktorá trať je pre vás tá pravá?

Trať
Miesto
Popis
Webové stránky trate
Circuito de Jerez

Circuito de Jerez

Andalúzia, Španielsko
Circuito de Jerez je jeden z klasických španielskych motocyklových okruhov. Je známy svojimi technickými zákrutami a zložitým usporiadaním. Je to skvelé miesto pre nových jazdcov aj skúsených profesionálov. Preteky na okruhu Jerez vám pomôžu posunúť svoje hranice, ak ste začiatočníkom. Skúseným jazdcom poskytnú ideálne podmienky na vzrušujúcu jazdu. Ponúka jeden z najkomplexnejších zážitkov zo všetkých španielskych okruhov.
TT Circuit Assen

TT Circuit Assen

Assen, Holandsko
Podujatia na okruhu Assen TT, ktorý je známy ako „katedrála rýchlosti“, sú vzrušujúce a vhodné pre jazdcov všetkých úrovní, preto sú obľúbenou destináciou holandských aj medzinárodných fanúšikov motocyklových pretekov. Je to jedna z najlepších atrakcií motoristického športu v Holandsku, kde sa jazdia preteky Dutch TT. Navyše je vďaka svojim povestným rýchlym zákrutám a svižným rovinkám skvelým miestom na vyskúšanie modelu Super Sport Fireblade.
Circuit de la Sarthe

Circuit de la Sarthe

Le Mans, Francúzsko
Okruh Circuit de la Sarthe, ktorý je domovom legendárnych pretekov 24 hodín Le Mans, je preslávený svojimi dlhými rovinkami. Preto je skvelým miestom, kde môžete nabrať rýchlosť a zúčastniť sa na klasických vytrvalostných pretekoch Le Mans – miestom, kde sa bude dariť malému, ale svižnému modelu CBR650R. Je to náročná vytrvalostná trať, ktorá prináša vzrušenie skúseným jazdcom. Navyše sa tu koná jedna z najkultovejších francúzskych motoristických súťaží.
 
Autodromo Nazionale Monza

Autodromo Nazionale Monza

Monza, Taliansko
Z Le Mans do Monzy – od jednej kultovej trate k druhej. Tento kráľ milánskych motošportových podujatí sa môže pochváliť vysokorýchlostnou traťou s kultovými klopenými zákrutami. Ponorte sa do histórie pretekov v Monze pri zoznámení sa s týmto legendárnym miestom. Je to jedinečná príležitosť, ako si zajazdiť na svojom historickom modeli Honda a preskúmať tento svetovo preslávený okruh Veľkej ceny Talianska.
Castle Donington, Spojené kráľovstvo

Castle Donington, Spojené kráľovstvo

Castle Donington, Spojené kráľovstvo
Donington Park je významnou súčasťou britského motoristického dedičstva, pretože je prvým skutočným cestným okruhom v krajine a je najstarším, ktorý sa stále používa. Komplexný a rýchly okruh prekypuje históriou motoristického športu a posúva vás až na hranicu vašich možností.
Nürburgring

Nürburgring

Vrchovina Eifel, Nemecko
Je to malý bonus. Nürburgring je často otvorený pre Touristenfahrten alebo turistické jazdy. Môžete si sem vziať motocykel a pretekať podľa vlastného uváženia. Pretekársky okruh vo vrchovine Eifel hostí legendárne podujatia nemeckého motoristického športu a zahŕňa kultovú trať Grand Prix Nordschleife. Známa ako „Zelené peklo“ je jednou z najnáročnejších tratí na svete. Preto zážitok na okruhu Nürburgring Nordschleife odporúčame skúseným jazdcom, ktorí hľadajú maximálne vzrušenie.

Výber menej známych, no skvelých okruhov

Trať
Miesto
Popis
Webové stránky trate
Okruh Estoril

Okruh Estoril

Portugalská riviéra, Portugalsko
Motocyklové preteky Estoril Circuit, ktoré sa odohrávajú uprostred krásnej kulisy Portugalskej riviéry, tvorí vzrušujúca zmes rýchlych a technických sekcií. Nielenže je známy ako jedna z náročnejších a technickejších tratí motoristického športu v Portugalsku, ale má aj bohatú históriu pretekov MotoGP a ďalších veľkých podujatí.
Okruh Paula Armangaca

Okruh Paula Armangaca

Nogaro, Francúzsko
Okruh Paula Armagnaca, známy aj ako Circuit de Nogaro, je motoristický pretekársky okruh nachádzajúci sa v obci Nogaro v departemente Gers na juhozápade Francúzska. Trať je relatívne plochá, obsahuje však niekoľko vysokorýchlostných roviniek, ktoré sú prepojené niekoľkými úzkymi a technickými úsekmi.
Tor Poznaň

Tor Poznaň

Poznaň, Poľsko
Tor Poznaň je najväčší okruh v Poľsku s dĺžkou viac než 4 km. Vyznačuje sa kombináciou zložitých, kľukatých úsekov a niekoľkých roviniek, ktoré udržujú dobrú plynulosť jazdy a majú pozitívne ohlasy od jazdcov aj vodičov.
Slovakia Ring

Slovakia Ring

Orechová Potôň, Slovensko
Parametre trate robia z okruhu SLOVAKIA RING jeden z najdlhších stálych okruhov v Európe. Okruh je technicky náročný aj pre tých najskúsenejších jazdcov, zatiaľ čo veľké výbehové plochy prispievajú k maximálnej bezpečnosti. Na trati sú štyri náročné umelé horizonty, ktoré ponúkajú ešte viac adrenalínu.
Circuito de Navarra

Circuito de Navarra

Los Arcos, Španielsko
Okruh Navarra, ktorý sa nachádza neďaleko mesta Los Arcos, je multidisciplinárny športový areál s 2,4 km dlhou cestnou traťou. Trať ponúka od všetkého trochu a vyžaduje vyvážené nastavenie, ktoré dokáže zvládnuť vysoké nároky rýchleho a plynulého úvodného úseku aj technické zákruty druhej polovice okruhu.
Model CBR600RR v garáži pripravený vyraziť na trať.

Príprava na váš deň na motocyklovej trati

Skôr než vyrazíte na trať, musíte byť plne vybavení. To znamená uistiť sa, že máte všetku vhodnú motocyklovú výbavu. Väčšina podujatí vyžaduje, aby si jazdci priviezli vlastné vybavenie, ktoré sa často kontroluje, aby spĺňalo určité bezpečnostné normy. Dôležité je tiež zaistiť, aby bol váš motocykel pripravený. Zvážte, či si so sebou vziať náhradné pneumatiky a ďalšie veci, ktoré by mohlo byť počas dňa potrebné vymeniť. Napríklad: stúpačky, pneumatiky, spojkovú/brzdovú páčku, náhradné kryty a stojan do paddocku. Treba tiež zvážiť prepravu motocykla na trať a z trate. Po dlhom dni na trati nemusí byť váš motocykel v ideálnom stave na jazdu na ceste, preto odporúčame, pokiaľ je to možné, motocykel prepravovať. 

VÝSTROJ NA MOTORKU, KTORÝ BUDETE POTREBOVAŤ:

Tu je niekoľko položiek, ktoré by ste mali pri svojom motocykli zvážiť pred odchodom na okruh.

Zahrievače pneumatík – skôr než vyrazíte na trať, je dobré pneumatiky zahriať, aby mali optimálnu priľnavosť a výkon od samého začiatku.

Náhradné pneumatiky – pneumatiky sa budú veľmi namáhať, preto aby ste mohli čas na trati maximálne využiť, zvážte možnosť vziať si náhradnú súpravu pneumatík.

Stúpačky – je vhodné vziať si náhradnú súpravu pre prípad, že sa poškodia alebo ich stratíte.

Spojková a brzdová páčka – zvážte, či si nevziať náhradné páčky, keby bolo nutné nastavenie alebo výmena.

Stojan do paddocku – zaistí motocykel zdvihnutý, čím uľahčuje vykonávanie priebežnej údržby.

Náhradná súprava krytov – vezmite si so sebou náhradnú súpravu pre prípad poškodenia počas jázd. Hodí sa na ochranu motocykla počas jázd na trati.

Demontujte alebo zalepte svetlomety a smerovky – aby ste obmedzili riziko úlomkov na trati a poškodenia motocykla, odporúča sa demontovať smerovky a zalepiť svetlomety.

Keď máte požiadavky na motocykel vyriešené, je čas sa uistiť, že máte všetku výbavu a ste pripravení vyraziť. Pozrime sa na niektoré konkrétne vybavenie, ktoré budete potrebovať, skôr než vyrazíte na okruh. Pripravenosť a maximálna bezpečnosť sú nesmierne dôležité

Prilba – musí mať schválenie FIM.

Obuv – kombinéza musí presahovať obuv o 70 mm.

Rukavice – musia prekrývať kombinézu aspoň o 50 mm.

Chrániče – na kolená, lakte, ramená a boky. Možno budete potrebovať aj slidery, ktoré vám ochránia kolená v ostrých zákrutách.

Kožené oblečenie – jednodielne alebo aspoň dvojdielne. Zips vám musí obopínať pás v rozsahu 360°

Ochrana hrudníka a chrbta – tá je teraz povinná vo väčšine krajín Európy.

Fireblade s jazdcom chystajúcim sa vyraziť na trať.

Osobná príprava

Poznáme ten pocit – máte deň alebo dokonca ešte týždeň do jazdy na okruhu a nemôžete sa dočkať. Je však potrebné pamätať na niekoľko vecí o osobnej príprave predtým, ako sa zúčastníte.

Jedzte – pred cestou sa správne najedzte a nezabudnite si pribaliť občerstvenie na zvýšenie energie, ako ovocie a proteínové tyčinky.

Pite – rovnako ako v prípade jedla dbajte na dostatočný príjem vody. Preteky môžu byť vyčerpávajúce, spôsobujú, že sa potíte a strácate tekutiny – preto buďte hydratovaní.

Spite – dobrý nočný spánok nikdy netreba podceniť – najmä pred veľkým dňom pretekov. To vám pomôže zostať v strehu a vyhnúť sa akýmkoľvek výpadkom koncentrácie.

NAJČASTEJŠIE OTÁZKY