Najlepšie európske terénne dobrodružstvá

Vydať sa mimo vyjazdenej cesty na terénnych motocykloch typu Adventure je dokonalý zážitok. Keď otočíte plynovou rukoväťou v drsnom teréne alebo na nevyšliapaných cestičkách naprieč Európou, zdvihne vám to nielen adrenalín, ale odhalí to pred vami aj úchvatné výhľady, ktoré sú na tomto kontinente jedinečné.

V tomto článku sa pozrieme na šesť najlepších expedičných trás pre terénne motocykle v Európe. Máme pre vás všetko od vzrušujúcej jazdy po chodníkoch v španielskej Sierra Nevade až po úchvatné zážitky na terénnych motocykloch vo francúzskych Alpes-Maritimes.

RAD ADVENTURE

Malebná cesta skalnatými útesmi a horskou krajinou pri Tyrhénskom mori. Pobrežie Amalfi, Positano, Taliansko. Dobrodružná výprava. Úchvatný výhľad

ŠESŤ ZÁSADNÝCH POLOŽIEK

Teraz, keď sme si ujasnili rýchlosť a ďalšie pravidlá, vám prinášame niekoľko základných vecí, ktoré budete potrebovať na budúci terénny výlet po Európe.

Pas
Pas
EÚ požaduje, aby ste mali cestovný pas vydaný v posledných 10 rokoch. A musí mať platnosť ešte najmenej tri mesiace pred plánovaným dátumom návratu.
Vodičské oprávnenie
Vodičské oprávnenie
Vodičské preukazy zo Spojeného kráľovstva sú v EÚ stále platné a vodiči z krajín EÚ môžu v Spojenom kráľovstve jazdiť bez medzinárodného vodičského oprávnenia.
Doklady
Doklady
Uistite sa, že máte vždy pri sebe registračný dokument, osvedčenie o technickom preukaze a potvrdenie o poistení motocykla. Oplatí sa skontrolovať aj požiadavky jednotlivých krajín, pretože tie sa môžu meniť v závislosti od miesta vašej návštevy.
Označenie štátu
Označenie štátu
Toto označenie musí byť umiestnené na zadnej časti motocykla a musí byť jasne identifikovateľné.
Cestovné poistenie
Cestovné poistenie
Toto poistenie sa dôrazne odporúča, hoci nie je povinné. 
EHIC/GHIC
EHIC/GHIC
Poistenie GHIC by vám malo pomôcť vyhnúť sa účtom za hospitalizáciu v prípade nehody. Ak pochádzate zo Spojeného kráľovstva, starý preukaz EHIC platí až do dátumu uplynutia jeho platnosti.

NAJLEPŠIE A NAJDOBRODRUŽNEJŠIE EURÓPSKE TRASY PRE TERÉNNE MOTOCYKLE

Toto sú naše najlepšie miesta pre terénne motocykle v Európe. Každé miesto na našom zozname ponúka veľa vzrušenia (a dúfajme, že žiadne problémy) a spomienky, ktoré vám zostanú na celý život.

TRASA 1:
Alpes-Maritimes, Francúzsko (Veľká alpská cesta)

Kde začína:
Colle Delle Finestre, Taliansko

Kde končí:
Colmars, Francúzsko

Aká je vzdialenosť:
Vyše 742 km (461 míľ)

Cesty cez Alpy: Klosters-Serneus, Davos, Graubuenden (Švajčiarsko)
Malebná cesta pod modrou oblohou pozdĺž pobrežia Stredozemného mora na francúzsko-talianske hranice.

Je to skvelá voľba pre jazdcov na terénnych motocykloch, ktorí chcú spoznať krásy francúzskych Álp. Región Alpes-Maritime vo francúzskych Alpách je veľmi pekná lokalita s celým radom terénnych cestičiek, ale v tomto prípade vyštartujete v talianskom Colle Delle Finestre. Odtiaľ sa vydáte na juh a po starých vojenských cestách sa po 300 km dostanete cez hranice do Francúzska, kde budete pokračovať v jazde. Po 475 km prídete do Monaka, potom sa stočíte na západ do Francúzska a dorazíte do úchvatne krásnej oblasti Álp.

Diaľnica v európskych Alpách – pri Garmisch-Partenkirchene

Trasa 2: Schwarzwald, Nemecko (B500)

Kde začína:

Baden-Baden, Nemecko 

 

Kde končí:

Garmisch-Partenkirchen, Nemecko

 

Kadiaľ prechádza:

Waldhut-Tiengen, Nemecko

 

Aká je vzdialenosť:

233 km (144 míľ)

Legendárny Schwarzwald je hornatý región so sieťou terénnych chodníkov, ktorý je skvelou voľbou pre jazdcov na terénnych motocykloch, ktorí sa chcú zoznámiť s nemeckým vidiekom. Podľa nás je B500 ideálny spôsob, ako túto oblasť preskúmať. Začínate v Baden-Badene na severe krajiny a možno budete v pokušení sa veľakrát zastaviť kvôli jedinečnej, krásnej krajine. Ak sa vydáte na akúkoľvek cestu, dbajte najmä na dodržiavanie rýchlostných obmedzení a snažte sa vyhnúť víkendom a sviatkom, keď je na cestách najväčšia premávka. K najzaujímavejším miestam patria početné kopce a úžasné lesy a také miesta ako Heidelberg.

Pohľad z dronu na úžasnú a svetoznámu Atlantickú cestu v Nórsku.

Trasa 3: Serra da Estrela, Portugalsko

Kde začína:

Covilhã, Portugalsko  

 

Kde končí:

Covilhã, Portugalsko 

 

Aká je vzdialenosť:

233 km (144 míľ), začína aj končí sa na rovnakom mieste.

Toto sú najlepšie výlety po Portugalsku, najmä na terénnom motocykli. Serra da Estrela je náročná, ale zábavná horská trasa s niekoľkými poľnými a spevnenými cestami. Štart aj cieľ je v meste Covilhã, vyhnete sa náročným vrcholkom hôr. Pokiaľ si cestou potrebujete dobiť energiu, nezabudnite ochutnať slávny syr Serra da Estrela. A ak chcete zažiť ešte väčšie dobrodružstvo, môžete si vyskúšať paragliding nad Linhares da Beira.

TRASA 4:
Sierra Nevada, Španielsko.

Kde začína:
Granada, Španielsko.

Kde končí:
Granada, Španielsko.

Aká je vzdialenosť:
322 km (200 míľ)

Cesty cez Alpy: Klosters-Serneus, Davos, Graubuenden (Švajčiarsko)
Malebná cesta pod modrou oblohou pozdĺž pobrežia Stredozemného mora na francúzsko-talianske hranice.
Úžasný pohľad na cestu v priesmyku Maloja v jesennom období. Farebná jesenná scenéria švajčiarskych Álp. Miesto: Priesmyk Maloya, región Engadine, kantón Grisons, Švajčiarsko, Európa

Výlety na motocykli v Španielsku sa často začínajú a končia v úchvatnom pohorí Sierra Nevada v južnej Andalúzii. Tunajšie trasy môžu byť celkom náročné, pretože vás čaká stiesnený, úzky a hrboľatý terén. Stojí však za to zažiť dobrodružstvo, rovnako ako samotná Granada s renesančnými palácmi a množstvom prírodných krás.

Diaľnica v európskych Alpách – pri Garmisch-Partenkirchene

Trasa 5: Pyreneje, Španielsko

Kde začína:

Cherbourg, Francúzsko

 

Kde končí:

Barcelona, Španielsko 

 

Aká je vzdialenosť:

2 521 km (1 567 míľ)

Toto je ďalší skvelý motocyklový výlet, ktorý sa začína vo Francúzsku a končí sa v historickom katalánskom meste Barcelona v Španielsku. Táto dlhá a fascinujúca trasa vedie cez jedinú európsku púšť – Bardenas Reales. Potom sa vydáte nadol cez oblasť Rocha a neskôr vystúpite na legendárne pohorie Pyreneje. Keď prestanete na chvíľu hltať všetku tú krásu, ktorá vás obklopuje, ocitnete sa blízko Andorry, potom zdoláte Pic Negre a skončíte v Barcelone.

Pohľad z dronu na úžasnú a svetoznámu Atlantickú cestu v Nórsku.

Trasa 6: Transeurópska trasa (TET)

Kde začína:

Fínsko 

 

Kde končí:

Španielsko 

 

Aká je vzdialenosť:

51 000 km (31 690 míľ)

Najnáročnejšie, najdlhšie, ale najvďačnejšie expedičné dobrodružstvo na motocykli. Transeurópska trasa je diaľková terénna trasa, ktorá vedie naprieč Európou. Je to skvelá voľba pre jazdcov na terénnych motocykloch, ktorí chcú spoznať najodľahlejšie a najrozmanitejšie európske krajiny. Väčšina trasy je prašná, len menšie a malebné asfaltové cestičky sú užitočné ako obchádzky, pokiaľ je toho na vás veľa.

Záleží len na vás, ako ďaleko sa chcete vydať a aká náročná vaša cesta bude. Absolvovanie trasy naraz môže trvať mesiace, preto sa mnohí rozhodnú prejsť rôzne úseky v priebehu niekoľkých rokov. Absolvovanie trasy naraz môže trvať niekoľko mesiacov, preto sa mnohí rozhodnú prejsť rôzne úseky v priebehu niekoľkých rokov.

Bezpečnostné tipy pre jazdu na motocykli v teréne

Podľa toho, akú časť trasy zvládnete, spoznáte Pobaltie, Grécko, Taliansko, Dánsko, Francúzsko a mnoho ďalšieho. Je potrebné mať na pamäti, že hoci sa jazda v teréne považuje za nebezpečnejšiu než jazda po verejných komunikáciách, nebývajú tu príliš často dopravné zápchy a jazdí tu menej vozidiel. Nezabudnite si prečítať nasledujúce tipy, aby ste sa na cestu pripravili.

Pri jazde v teréne je dôležité počítať s neočakávanými situáciami – cestu vám môže ovplyvniť nerovný terén, neprehľadné zákruty alebo nepriaznivé počasie. Nezabudnite si teda zabaliť veci zodpovedajúce trase, ktorú plánujete.

Zatvoriť

VYBERTE SI TÚ SPRÁVNU JAZDECKÚ VÝBAVU.

Jazda v teréne je často z niektorých hľadísk náročnejšia než jazda po ceste, preto je dôležité vybrať si vybavenie špeciálne navrhnuté na jazdu v teréne. To zahŕňa nasledujúce položky:

Enduro prilba – špeciálna konštrukcia s výrazným chráničom brady, priezorom na ochranu pred kamienkami a zvýšenou ventiláciou. Tieto prvky zásadným spôsobom zaistia maximálnu bezpečnosť pri náročných terénnych dobrodružstvách.

Okuliare – chránia vám zrak a udržujú pohodlie vďaka penovým vankúšikom.

Rukavice a chrániče hánok – potrebujete kombináciu skvelého citu a ochrany pred odrením.

Obuv – pretože sú vaše nohy najbližšie k zemi, je logické, že sú zraniteľné. Vyhnite sa šnúrkam a dajte prednosť prackám a remienkom.

Letná jazdecká bunda – ľahká a priedušná verzia na teplejšie počasie, ktorá je pohodlnejšia bez ohrozenia bezpečnosti.

Zimná jazdecká bunda – je nepremokavá a chráni pred vetrom. Je určená do chladných a vlhkých podmienok a poskytuje dokonalú ochranu pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi.

Chrániče kolien a lakťov – dôležité na ochranu kĺbov a zložité nervové sústavy v ich okolí.

VÝBER SPRÁVNEHO PRÍSLUŠENSTVA PRE VÁŠ MOTOCYKEL

Ochranná platňa motora – aby bol motor chránený pred možným poškodením kameňmi a rôznymi úlomkami.

Padací rám – ďalšia ochrana motora pred nárazmi počas jazdy.

Bočné kufre – vhodné na expedičné výpravy vďaka veľkému objemu a odolnému plášťu.

Stúpačky v štýle rely – tieto stúpačky v štýle rely majú o 50 % väčšiu plochu ako štandardné stúpačky a zlepšujú stabilitu a kontrolu pri jazde v teréne.

JAZDITE PODĽA SVOJICH MOŽNOSTÍ

Jazda v teréne môže byť náročná, preto je dôležité jazdiť podľa svojich možností. Nesnažte sa jazdiť po trasách, ktoré sú z hľadiska vašej úrovne zručností príliš náročné. Je rozumnejšie vyhnúť sa zraneniu teraz a lákavú, no náročnú trasu skúsiť, keď na ňu budete primerane pripravení. Začnite pomaly a veľa trénujte. Držte sa na trase, pokiaľ tam nejaká je, a zvážte jazdu s kamarátom, aby ste nejazdili osamote.

DÁVAJTE POZOR NA SVOJE OKOLIE

Pri jazde v teréne je dôležité dávať pozor na svoje okolie. Dávajte pozor na terén, ostatných jazdcov a divú zver. Možno je naozaj lákavé nechať sa pri prechádzaní európskych terénnych trás unášať fantastickými výhľadmi okolo seba, riskujete však nehodu. Vopred si urobte prieskum, aby ste vedeli o všetkých zjavných nebezpečenstvách, a sledujte svoju polohu, aby ste sa nestratili.

Cesty vedúce pozdĺž švajčiarskych Álp v Andermatte

Motocykel pred každou jazdou skontrolujte

Skôr než vyrazíte na akúkoľvek výpravu do terénu, je dôležité skontrolovať motocykel, či je v poriadku. Medzi základné kontroly by mali patriť:
Pneumatiky – skontrolujte tlak, skontrolujte prípadné vydutie a zistite, koľko behúňa ešte zostáva.
Kolesá – otáčajte kolesami a všímajte si prípadné vlnenie alebo sploštené miesta.
Brzdy – skontrolujte brzdové kotúče, uistite sa, že doštičky nie sú príliš opotrebované a že kotúče nie sú zdeformované.
Ovládanie – skontrolujte správne otáčanie riadidiel a hladinu hydraulickej kvapaliny.
Lanká – zaistite, aby boli dobre premazané.
Odkladacie príslušenstvo – bezpečne zbalíte to najdôležitejšie bez toho, aby ste museli obmedzovať priestor alebo hmotnosť.

Cesty vedúce pozdĺž švajčiarskych Álp v Andermatte

Osobná bezpečnosť

Pri jazde v teréne je vždy dobré mať u seba lekárničku. To je dôležité najmä pri jazde v odľahlých oblastiach. A ak sa chystáte na dlhú cestu po Európe na terénnom motocykli, je lepšie si zabaliť čo najviac vecí pre všetky možné prípady.


Žalúdok – zvážte lieky na pálenie záhy, hnačku a zápchu.
Infekcie – mastičky, nosné spreje a tablety, ktoré vám ich pomôžu zahnať.
Núdzové situácie – teplomer, obväzy, nožnice, antiseptický krém, injekčné striekačky a spínacie špendlíky.
Lieky proti bolesti – voľnopredajné lieky, ako je paracetamol alebo ibuprofen.

Cesty vedúce pozdĺž švajčiarskych Álp v Andermatte

Dajte niekomu vedieť, že vyrážate

Skôr než sa vydáte na cestu, dajte niekomu vedieť, kam idete a kedy by ste sa mali vrátiť. Ak ste na dlhej ceste na terénnom motocykli, zvážte pravidelné správy svojim blízkym. Budú tak spokojnejší, že vedia, ako sa vám darí. A navyše sa vďaka tomu budete cítiť bezpečnejšie.

Cesty vedúce pozdĺž švajčiarskych Álp v Andermatte

Pozrite sa na niektoré európske zážitkové centrá

Zážitkové centrá poskytujú skvelú príležitosť získať skúsenosti s jazdou na motocykli v rôznych terénoch. Ak si chcete vyskúšať svoje zručnosti alebo dokonca absolvovať prípravu pred cestou, existujú po celej Európe zážitkové centrá overené spoločnosťou Honda. Ďalej si prezrite naše zážitkové centrá:

– Spojené kráľovstvo – Dave Thorpe Adventure Centre so sídlom v Somersete, Spojené kráľovstvo.
– Francúzsko – Honda Off-Road Center David Fretigné so sídlom v Savignacu, Francúzsko.
– Taliansko – True Adventure Off-road academy so sídlom v meste San Giorgio Piacentino, Taliansko.

RAD ADVENTURE

NAJČASTEJŠIE OTÁZKY