Typy motocyklov: Sprievodca začiatočníka

Či už ste pripravení preradiť na vyšší rýchlostný stupeň a skúsiť niečo iné, alebo ste nedávno získali vodičský preukaz, možno vás zaujíma, čo vás v budúcnosti čaká. Pri kúpe nového motocykla treba brať do úvahy množstvo vecí. 

Najnáročnejšie zo všetkého je vybrať si spomedzi rôznych typov motocyklov na trhu. Rozhodnúť sa, ktorá značka, model a štýl je pre vás ten pravý, je náročné aj pre tých najskúsenejších jazdcov. S výberom vám pomôže náš praktický sprievodca najbežnejšími typmi motocyklov. Od cestovných a expedičných motocyklov až po skútre a motocykle s objemom 125 cm3 – všetko, čo potrebujete na prechádzanie vzrušujúcim svetom motocyklov, nájdete práve tu. 

Palivová nádrž motocykla s okrídleným logom Honda

KOĽKO TYPOV MOTOCYKLOV EXISTUJE?

Pri hľadaní nového motocykla sa pravdepodobne stretnete so siedmimi hlavnými typmi motocyklov – superšportové, expedičné, cestovné, cestné, stroje do 125 cm3skútre a terénne motocykle. Niekedy budete počuť aj o športových cestovných motocykloch, tie sú však zvyčajne súčasťou kategórie cestovných motocyklov.

Každá z týchto tried motocyklov je jasne definovaná a má svoj vlastný účel, štýl a technické údaje. Neexistuje žiadny univerzálny systém, no motocykle rovnakej klasifikácie majú zvyčajne podobné vlastnosti. Niektoré typy motocyklov sú okrem toho vhodnejšie na rôzne druhy jazdy, preto je dôležité vybrať si taký, ktorý svojou konštrukciou a technickými vlastnosťami zodpovedá vášmu zamýšľanému použitiu.

Či už ste milovníci adrenalínu, alebo si vychutnávate pokojnejšiu jazdu, vždy sa nájde motocykel, ktorý vám bude vyhovovať. Stačí len nájsť ten správny.

Prečítajte si tento článok, ktorý vám pomôže rozhodnúť sa, ktorý štýl cestného motocykla je pre vaše potreby najvhodnejší.

Rad superšportových motocyklov Honda na pretekárskej trati

Superšport

Superšportový motocykel je ideálnou voľbou, ak vyžadujete výkon a športový prístup. Tieto stroje ergonomický dizajn a umožňujú pri jazde zaujať športovú polohu inšpirovanú motocyklami vyvinutými na preteky Moto GP. Niektoré modely majú voliteľnú špeciálnu majstrovskú farbu, aby ste sa mohli cítiť ako skutočná pretekárska legenda. Motory sú vyladené s dôrazom na optimálny výkon a mnohí zákazníci, ktorí sa rozhodnú jazdiť na superšportovom motocykli, ich používa na dni na okruhu alebo na rýchle odjazdenie niekoľkých kôl na pretekárskom okruhu, aby si mohli vychutnať zážitok z pretekov Moto GP. Superšportové motocykle sú ľahké a majú nízku, agresívnu jazdnú polohu, ktorá pomáha dosahovať vyššie rýchlosti. Aj keď sú vďaka tomu vzrušujúcou voľbou, odporúča sa, aby jazdci pred nákupom superšportového modelu získali určité skúsenosti. Za zmienku stojí aj to, že superšportové motocykle majú zvyčajne vyššie a širšie sedadlá, ktoré môžu vyšším jazdcom ponúknuť väčšie pohodlie. 

 

Hoci tieto stroje majú výrazný estetický pôvab, možno zistíte, že v prípade prvého motocykla sú k dispozícii praktickejšie možnosti. Pri superšportových motocykloch sa zvyčajne nehľadí na pohodlie a spotrebu paliva, pretože cieľom je dosiahnuť maximálny výkon a krútiaci moment motora. Vzhľadom na obmedzený priestor môže byť sedadlo spolujazdca menšie než pri motocykloch iných kategórií. Ak ste skúsený jazdec a ste pripravení vyraziť na trať na výkonnom motocykli, superšportové motocykle Honda sú pre vás ako stvorené. 

Fotografia modelu Honda CB750 Hornet v troch farebných verziách

Street

Ak si vyberáte prvý motocykel, najobľúbenejšou voľbou pre nových jazdcov je cestný stroj, ktorý predstavuje prirodzený posun od skútra. Ľahkú konštrukciu s vysokými nárokmi na technické parametre si obľúbili jazdci, ktorí presadajú na svoj prvý motocykel s manuálnou spojkou. Ide pravdepodobne o tie najlepšie motocykle pre začiatočníkov a na 35 kW verzii môžu jazdiť držitelia vodičského oprávnenia skupiny A2. Sú konštruované s dôrazom na všestranný výkon a jednoduché používanie.  To znamená, že v našej ponuke cestných motocyklov si každý nájde ten svoj, bez ohľadu na úroveň skúseností.

Cestné motocykle sa často považujú za motocykle na každodenné používanie, pretože sú ideálne na jazdu v mestskom prostredí a na spevnených cestách. Sú ideálne na dochádzanie do práce alebo na kratšie cesty a všeobecne ponúkajú uvoľnenú polohu a pohodlnú jazdu. Niektorí ľudia označujú cestné motocykle ako „naháče“, a to vďaka ich jednoduchej konštrukcii a vzhľadu bez príkras. Tieto stroje však ponúkajú oveľa viac. Ak ste skúsený jazdec, ponúkajú cestné motocykle s väčším objemom skvelý výkon a zároveň obratnosť a svižnosť.

Model Honda GL1800 Goldwing a jazdec

Touring

Ak túžite po pohodlnej jazde na dlhšie vzdialenosti, ale neplánujete vyraziť do terénu, môže pre vás byť vhodný cestovný motocykel. Cestovanie znamená predovšetkým trávenie času na otvorenej ceste, kde využijete pohodlie, skvelé technické vlastnosti a úložný priestor, ktoré vám pomôžu na ďalšom výlete. Chcete sa o tento pocit podeliť? Cestovné motocykle ponúkajú skvelý zážitok aj pre tých, ktorí jazdia na sedadle spolujazdca, čo znamená, že spolujazdec môže nasadnúť za vás a vyraziť na cestu s vami. Medzi prvkami a technickými parametrami týchto krásnych motocyklov nájdete motory s veľkým objemom, ochranu pred vetrom, uvoľnené vzpriamené sedenie a veľkoobjemové palivové nádrže. Na výber sú rôzne typy cestovných motocyklov, ktoré sú v niektorých aspektoch podobné ďalším kategóriám motocyklov. Patria medzi ne: Expedičné motocykle – sú určené na jazdu na dlhé vzdialenosti po ceste aj v teréne. Športové cestovné motocykle – sú tiež ideálne na dlhšie vzdialenosti, ale majú o niečo vyšší výkon a športovejší vzhľad. Plne kapotované cestovné motocykle – známe aj ako „baggery“. Navrhnuté s dôrazom na jazdu po spevnených cestách. Často majú väčší čelný štít a aerodynamický kryt.

Cestovné motocykle sú k dispozícii v rôznych veľkostiach. Či už sa chystáte na dlhé a mierne zvlnené voľné cesty na niektorom z našich väčších modelov, alebo sa chcete vydať na menšie kľukaté cesty, kde by sa vám viac hodil malý alebo stredne veľký motocykel, vždy si nájdete svoj cestovný model.

Technológia dvojspojkovej prevodovky Honda (DCT) je k dispozícii pri cestovných motocykloch a v súčasnosti predstavuje jeden z najpokročilejších prenosov sily na dvoch kolesách. Prevodovka DCT nahrádza ručnú spojku a nožné páky čistým radením hore a dolu na ľavej rukoväti riadidiel. Je to rovnako zábavné, máte však úplnú kontrolu nad automatickým aj manuálnym režimom bez toho, aby ste pri radení museli koordinovať pohyb rúk a nôh.

Objavte model DCT
Model CRF300 zaparkovaný pri západe slnka

Adventure

Expedičné motocykle skutočne zodpovedajú svojmu názvu. Ich cieľom je vyraziť na voľné cesty – alebo mimo nich – za nezabudnuteľnými zážitkami a objavmi. Expedičné motocykle sú všestranné stroje, ktoré sú vďaka veľkým motorom ideálne na dlhé cesty alebo každodenné dochádzanie do práce. Expedičné motocykle sa môžu líšiť rovnako ako cesty, na ktoré sa vydávate, ale zvyčajne sú vysoké a umožňujú zaujať mimoriadne pohodlnú jazdnú polohu – ideálne na dlhé výlety. Tieto motocykle majú zvyčajne väčšiu svetlú výšku, preto sú schopné ľahšie zvládať náročný terén. Pred poveternostnými vplyvmi vás ochráni aj veľký čelný štít a aerodynamický kryt.

Ak ste začiatočník a hľadáte motocykel, ktorý môžete používať na každodenné jazdy alebo na jazdu v teréne, môže byť expedičný motocykel ideálnou voľbou. Prinášajú pohodlie vo všetkých jazdných situáciách a sú vhodné aj pre spolujazdcov. Rámy expedičných motocyklov sú vysoké a môžu byť ťažšie, pretože majú viac ochranných aerodynamických krytov. Ťažšie motocykle sa skvele ovládajú vo vysokých rýchlostiach, preto môžu byť ideálne, pokiaľ plánujete jazdu po diaľniciach a voľných cestách.

Terénne motocykle sú skvelé pre jazdcov, ktorí chcú zažiť dobrodružstvo čisto v teréne; do tejto kategórie patria motokrosové motocykle a motocykle enduro. Rad terénnych motocyklov Honda je určený pre všetkých jazdcov, od mini motocykla CRF50F pre začínajúcich mladých jazdcov až po CRF450R, ktorý vyhráva majstrovstvá sveta. Po celej Európe existuje mnoho terénnych centier Honda, ktoré pomáhajú jazdcom všetkých úrovní zlepšiť svoje zručnosti a sebavedomie a zvládnuť terénne trate. Kontaktujte miestneho predajcu terénnych motocyklov Honda a zistite, aké stroje sú vo vašej oblasti k dispozícii.

Objavte terénne motocykle
Honda Dax 125 s pobrežím na pozadí

Kategória 125 cm3

Tento motocykel s objemom 125 cm3 je ďalšou skvelou voľbou pre začiatočníkov. Rovnako ako „street“ motocykle sú aj motocykle s objemom 125 cm3 určené skôr na mestské použitie než na jazdu v teréne alebo na dlhé vzdialenosti. Ponúkajú pôsobivú spotrebu paliva, vďaka čomu môžu byť skvelou voľbou na dochádzanie do práce pre ľudí vyžadujúcich motocykel na každodenné používanie. Mnohé motocykle s objemom 125 cm3 sú známe aj ako stroje pre začiatočníkov alebo motocykle pre vodičské oprávnenie skupiny A1, čo znamená, že na nich môžu jazdiť držitelia vodičského oprávnenia skupín A1/CBT a B. Vek vodičov motocyklov sa v jednotlivých krajinách líši. Podľa zákona však musíte začať na motocykli s kubatúrou 125 cm3 alebo nižšou, čo z tohto stroja robí ideálny motocykel pre začínajúcich jazdcov. S motorom s objemom 125 cm3 ušetríte nielen na palive. Poistenie a servis môžu byť tiež lacnejšie ako pri iných strojoch. To robí z motocyklov s objemom 125 cm3 skvelú voľbu, ak chcete začať jazdiť bez veľkých nákladov. K dispozícii je široká škála štýlov a farieb, ktoré vyhovejú každému jazdcovi.

Rad modelov Honda Forza na parkovisku

Skúter

Rovnako ako motocykle s objemom 125 cm3 alebo cestné motocykle sú skútre skvelým prvým krokom do sveta jednostopových strojov. Sú vzrušujúce, pohodlné a cenovo výhodné a jazdci si môžu vybrať medzi klasickým vzhľadom alebo jedinečným dizajnom. Skútre ponúkajú takú úroveň ochrany pred nepriaznivým počasím, že sú vhodné na jazdu vo všetkých ročných obdobiach. Veľa skútrov má dostatok odkladacieho priestoru, preto sú ideálne na výlet do mesta alebo dochádzanie do práce. Ak je pre vás dôležité uloženie, môžete v prípade väčšiny skútrov jednoducho zdvihnúť sedadlo, uložiť dovnútra tašku a vyraziť. Väčšina odkladacích priestorov pod sedadlom je dostatočne veľká na to, aby sa dnu zmestila integrálna prilba. Menšie skútre sú vybavené automatickou prevodovkou bez spojky, čo je ideálne na jednoduchú jazdu bez stresu v rušnom mestskom prostredí.

 

Medzi ďalšie prednosti skútrov patrí skutočnosť, že umožňujú zaujať neuveriteľne pohodlné jazdné polohy a vyznačujú sa skvelou ovládateľnosťou vďaka svojmu kompaktnému štýlu. To je ideálne do mestského prostredia a pre jazdcov, ktorí dávajú prednosť pokojnejšej jazde. A nesmieme zabudnúť na možnosti prispôsobenia vďaka širokej ponuke príslušenstva. Prevažná väčšina skútrov z tohto radu ponúka zákazníkom skvelé možnosti príslušenstva – ľudia dochádzajúci do práce obľubujú najmä možnosti uloženia batožiny a vyhrievané rukoväte. 

Obrázky predajcov Honda

SIEŤ PREDAJCOV PRODUKTOV SPOLOČNOSTI HONDA

Ponuka motocyklov Honda pokrýva úplne všetky oblasti. Najmodernejšie technológie a precízne technické vyhotovenie vám zaručia, že dostanete motocykel postavený tak, aby fungoval, so špičkovými funkciami, vďaka ktorým bude jazda potešením, nech už sa vydáte kamkoľvek.

Rozsiahla sieť predajcov produktov spoločnosti Honda môže pomôcť jazdcom všetkých úrovní, či už začínate jazdiť, alebo chcete nahradiť svoj súčasný motocykel. Tím spoločnosti Honda vám poradí, aký typ motocykla je pre vaše jazdy najvhodnejší, a poskytne vám ďalšie informácie o originálnom príslušenstve, oblečení a tovare Honda. Sieť dílerov spoločnosti Honda ponúka aj vynikajúce popredajné služby, ktoré vám pomôžu udržať si nový aj súčasný motocykel v tom najlepšom stave.

Začiatky jazdy

Ak uvažujete o tom, že sa naučíte jazdiť, navštívte na našom webe časť pre nových jazdcov, kde nájdete informácie o ďalších krokoch na získanie vodičského oprávnenia. Spoločnosť Honda spolupracuje so schválenými inštruktormi jazdy na motocykli, ktorí prinášajú vysoký štandard výuky a bezpečnosti prispôsobený požiadavkám každého jednotlivca.